املاک جهت اخذ سند برای املاک فاقد سند

در این مقاله از کارشناس رسمی دادگستری قصد داریم به بررسی موضوع املاک جهت اخذ سند برای املاک فاقد سند ، بپردازیم. در صورتی که اطلاعی در این باره ندارید ، مطالعه مقاله پیش رو توصیه می شود ؛ چرا که می تواند اطلاعات مفید و ارزشمندی را در اختیار شما خواننده گرامی قرار دهد.

 

کارشناس رسمی دادگستری املاک جهت اخذ سند برای املاک فاقد سند

 

املاک فاقد سند :

پیگیری صدور سند برای املاک فاقد سند – یکی از مهمترین موضوعاتی است  که درمورد املاک بدون سند از اهمیت فراوانی برخوردار می باشد. بحث تنظیم و صدور سند رسمی برای آنان است. در واقع سند رسمی به ملک و مالک آن هویت می بخشد و موجب تعیین تکلیف دعواهای حقوقی در محاکم قضایی می گردد. سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به منظور صدور سند مالکیت برای اراضی فاقد سند، سامانه ای را ایجاد نموده تا افراد بتوانند با مراجعه به آن نیازمندی ها و اطلاعاتی درخواستی را در آن ثبت نموده و درخواست صدور سند مالکیت کنند.

روش اخذ سند برای املاک فاقد سند ثبتی

اگر ملک دارای سند ثبتی نباشد ، برای تهیه سند آن باید از کجا شروع نماییم ؟

قبل از توضیح این مبحث ، لازم است اشاره گردد ، املاکی که زمین آنها جزء اراضی واگذاری دولت نیستند. از دوحال خارج نمی باشد :

1 – پلاک مجهول می باشد :

پلاک مجهول به املاکی اطلاق می گردد که در دفتر توزیع اظهارنامه به نام شخص ثبت مشخصات شده است. اما از طرف مالک ، درخواستی برای ثبت ملک صورت نمی گیرد.

2 – املاکی که دارای سابقه ثبت است :

یعنی دارای سابقه ثبت در دفتر املاک است. روند صدور سند در املاکی که پلاک آنها مجهول بوده و املاکی که دارای سابقه ثبت می باشند متفاوت می باشد.

برای درخواست صدور سند نسبت به پلاک های مجهول ، باید از طریق اظهارنامه ماده ۲۱ استفاده کرد و برای درخواست صدور سند نسبت به پلاک های دارای سابقه ثبت ، استفاده از قانون ‘ تعیین تکلیف اراضی بدون سند ‘ الزامی می باشد.

به قرارداد یا توافق نامه‌ای که در آن شرح کامل و مفصلی از اموال و شرایط توافق خریدار و فروشنده ذکر گردد ، سند ملکی نام دارد. در این سند مشخصات کاملی از تصویر نقشه ، مشخصات ملک و مالک و شرایط نقل و انتقالات وجود خواهد داشت.

سند عبارت است – از هر نوشته ای که به صورت کتبی ، مستند و قابل اعتماد است و قابلیت دفاع و اثبات در دادگاه را داشته باشد.

 

 املاک جهت اخذ سند برای املاک فاقد سند

 

گرفتن سند برای املاک بدون سند

زمین های کشاورزی و باغات به منظور اخذ سند مالکیت باید دارای پلاک ثبتی باشند. تنها برای املاکی می‌توان درخواست سند کرد که دسترسی به مالک یا یکی از وراث امکان پذیر نباشد ، در صورت اثبات خلاف آن ، درخواست سند مالکیت رد می‌ گردد.

شرایط و روش اخذ سند برای املاک فاقد سند ثبت

  • فوت مالک یا یکی از وراث ملک
  • مفقود الاثر شدن مالک یا یکی از وراث آن: فوت مالک رسمی و وراث با مراجعه به اداره ثبت احوال مشخص می‌ گردد.
  • در صورتی که ملک مفروز باشد و مالکان مشاعی غیر قابل دسترس است.

املاک دارای پلاک مجهول و املاکی که دارای سابقه ثبت هستند ، از جمله املاکی می باشند که می‌توان برای آن‌ها اخذ سند مالکیت کرد.
به منظور درخواست صدور سند برای پلاک های مجهول از اظهارنامه ماده ۲۱ و به منظور درخواست صدور سند برای پلاک هایی که دارای سابقه ثبت هستند از قانون تعیین تکلیف اراضی بدون سند استفاده می‌ گردد.

ثبت نام و اخذ سند برای املاک بدون سند

  • قولنامه ، در صورت مشاعی بودن ملک در دسترس بودن سند مشاعی ، ارائه وکالتنامه های مربوط
  • تهیه نقشه ملک با مختصات (UTM) : بعد از تکمیل بودن مدارک باید به یک نفر کارشناس رسمی دادگستری متخصص نقشه برداری جهت تهیه نقشه یوتی ام مراجعه گردد.
  • اصل شناسنامه و کارت ملی ، کپی از سند مالکیت ملک، اصل سند مالکیت در اسناد مشاعی ، فرم تکمیل شده گواهی تعیین مختصات ملکی.
  • تکمیل فرم درخواست پذیرش و ورود به سامانه
  • ورود به قسمت تکمیل درخواست
  • ارسال مدارک به واحد ثبتی مربوطه
  • ورود دوباره به سامانه ( با استفاده از شماره ورود و کد ملی ) و وارد کردن شماره رهگیری ۲۰ رقمی از دفتر پستی.
  • دریافت شماره پرونده

شرایط اخذ سند ساختمان فاقد سند در مناطق شهری

در مناطق و اراضی شهری به منظور گرفتن سند مالکیت ، ملک مورد نظر باید در چارچوب ساختمان باشد و مساحت آن باید منطبق بر مساحت ساختمان باشد همچنین ملک باید همه امکانات خوبی برای محل زندگی مانند آب و برق و گاز را داشته باشد.

مدارک لازم جهت اخذ سند مالکیت به شرح زیر می باشد :

  • اصل سند مالکیت
  • اصل شناسنامه
  • فرم تکمیل شده گواهی
  • اصل سند مالکیت در اسناد مشاعی
  • آدرس و کدپستی ملک
  • اصل بنچاق ابتیاعی (اصل رویت و کپی ارسال می‌شود)
  • اصل خلاصه معامله (اصل خلاصه معامله ارسال می‌شود)

 

 املاک جهت اخذ سند برای املاک فاقد سند

 

قانون تعیین تکلیف ثبتی املاک فاقد سند

بر اساس ماده 2 قانون تعیین تکلیف ثبتی املاک فاقد سند ، اراضی دولتی ، عمومی ، ملی ، منابع طبیعی و موات از شمول این قانون مستثنی است. به استناد ماده 5 قانون تعیین تکلیف ثبتی املاک فاقد سند ، در صورتی که تصرفات مالکانه و بلامنازع متقاضی برای هیأت حل اختلاف محرز گردد ، مبادرت به صدور رأی خواهد بود. بر اساس تبصره 2 ماده 8 تعیین تکلیف ثبتی املاک فاقد سند ، در صورتی که اراضی مورد تقاضا در حریم شهرها باشد ، هیأت استعلاماتی را صورت می دهد. این استعلامات از وزارتخانه های راه و شهرسازی و جهاد کشاورزی انجام می شود.

بر اساس ماده 10  قانون ، در مورد متصرفین اراضی مؤسسات و نهادهای عمومی غیردولتی ، موضوع اندکی تفاوت خواهد داشت. در این موارد هیأت باید نماینده تام الاختیار دستگاه صاحب زمین را دعوت یا نظر آن دستگاه را استعلام کند.